Whisky to napój alkoholowy, który powstaje podczas destylacji zacieru zbożowego, wody i drożdży. Obecnie whisky wytwarzana jest w różnych miejscach na świecie. Ze względu na pochodzenie whisky podzielić możemy na:

– szkocja whisky rozpoznawalne jako „Scotch” – produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100% ze słodowanego jęczmienia (single malt), leżakujące w używanych dębowych beczkach przez okres minimum trzech lat, przez co jest bardziej wyrazista w smaku i zapachu.

– amerykańskie – powstające wyłącznie w USA z kukurydzy, pszenicy i jęczmienia. Whisky dojrzewa w nowych, beczkach z dębu przez co najmniej dwa lata. Alkohol ten dzieli się na Burbon i Tennessee Whiskey.

– pochodzące z Irlandii – produkowane wyłącznie w Irlandii z jęczmienia i słodu, dojrzewające przez minimum 3 lata. W tym kraju whiskey destylowana jest trzykrotnie dzięki czemu jest bardziej wyrazista w swoim smaku i aromacie.

Coraz popularniejsze stają się whisky single malt zwane słodowymi. Te produkowane są w jednej destylarnii ze słodowanego jęczmienia, wody pochodzącej z lokalnego źródła, oraz drożdży. Whisky ta ma intensywny aromat kompleksowy zapach oraz rozbudowany smak. Każda z destylarni ma swój unikatowy sposób tworzenia whisky single malt. Sprawia to, że każdy z brendów jest niepowtarzalny i ma swoich zagorzałych fanów.

Kategoria alkoholu typu whisky zyskuje na popularności w naszym kraju, a coraz to nowe grupy odbiorców sięgają po ten produkt. Ludzie lubią pić ten alkohol w z colą na wielu zabawach. Z każdym kolejnym rokiem powstaje dużo publikacji mówiących o tym jak pić whisky. To dobrze, popularyzacja tej kategorii alkoholi buduje świadomość marek na szeroko rozumianym rynku. Coraz chętniej lubimy też czytać o produkcji whisky, jak ją pić oraz z czym się ją pije.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here