Kava Kava czyli pieprz metystynowy

Kava Kava, czyli pieprz metystynowy to roślina występująca naturalnie na wyspach Zachodniego Pacyfiku, zwłaszcza znana i używana jest w Mikronezji i na wyspach Vanuatu. Znana jest także na Hawajach, Fidżi i Samoa. Stosuje się ją od wielu tysiącleci, chociaż do kręgu cywilizacji zachodnioeuropejskiej dotarła w XVIII wraz z kapitanem Jamesem Cookiem, który podawał ją swojej załodze, aby mogła poradzić sobie ze stresem wywoływanym przez nieustanne podróże.
Tradycyjnie w tym miejscach przygotowuje się napój, który – w zależności od stężenia – ma postać napoju gęstego i bardzo mocnego lub łagodniejszego, wodnistego. W poszczególnych kulturach Kava Kava zarezerwowana była jedynie dla mężczyzn, zwłaszcza w trakcie wieczornych spotkań. Znany jest też bardzo mocny napój przygotowywany z rozpuszczonego w wodzie proszku zmielonych korzeni kavy.
KAVA KAVA – WŁAŚCIWOŚCI
Roślina Kava posiada liczne właściwości lecznicze. Występują w nich aktywne składniki zwane kawalaktonami oraz inne składniki, które można znaleźć w jej gęstych i grubych korzeniach. Zawartość kawalaktonów w danej kavie waha się od 3% do 20%. Kilka z nich odpowiada w głównej mierze za efekty Kava, są to m.in. demethoxyyangonina, dihydrokavaina, yangonina, kavaina, dihydrometystycyna, metystycyna. Istnieje wiele odmian kava. W zależności od połączeń i proporcji kawalaktonów, działanie kava może się różnić.
Spośród wielu można wyróżnić działanie relaksujące, uspokajające, ułatwiające sen, a także może działać euforycznie, poprawiając humor. Kava jest spożywana jako alternatywa dla alkoholu, a także pomoc w walce z uzależnieniami, dodatkowo polepszając zdrowie psychiczne u osób ją zażywających.
Kava kava oddziałuje na układ limbiczny. Jest to grupa połączonych głębokich struktur mózgu, jednakowa u wszystkich ssaków, która wpływa na emocje, zachowania i różne funkcje autonomiczne. Pieprz ten powoduje uczucie szczęścia, beztroski i zadowolenia. Nie powoduje otępienia, agresji czy kaca.
KAVA KAVA POLSKA – CZY JEST LEGALNA?
Przez dłuższy czas Kava była w Polsce w pełni legalną rośliną lecz niezbyt znaną. Wszystko zmieniło się w 2009 roku, gdy rozpoczęto walkę z dopalaczami. Rząd Donalda Tuska znowelizował ustawę o przeciwdziałaniu narkomanii i dodał pieprz metystynowy – wraz z innymi roślinami – na listę substancji zakazanych, od tego momentu posiadanie żywych roślin kava, suszu, nasion, wyciągów oraz ekstraktów stało się w Polsce nielegalne. Kava została sklasyfikowana jako groźny narkotyk i to wszystko stało się w majestacie prawa. W 2012 roku Polska była jedynym krajem w Europie w którym kava-kava była całkowicie zakazana.
Dzięki inicjatywie Kampanii na Rzecz Relegalizacji Kavy w Polsce i działaniom posła Liroya Marca wszystko zaczęło zmierzać we właściwym kierunku. Konsultacje z komisją zdrowia oraz pozytywna rekomendacja Głównego Inspektoratu Sanitarnego z którego wynika, że Kava jest bezpieczna dla zdrowia i może być dopuszczona do użytku, ostatecznie doprowadziły do tego, że 21 sierpnia 2018 roku, pieprz Kava Kava Polska został oficjalnie wykreślony z ministerialnego wykazu substancji zakazanych. Sukces nie jest jednak absolutny, gdyż na obecnym etapie możemy mówić raczej o depenalizacji niż o legalizacji. Kava jako surowiec w dalszym ciągu nie jest dopuszczony do obrotu na terenie Polski, a zatem handlem nim jest nielegalny, choć posiadanie i spożywanie nie jest obarczone żadnymi sankcjami – legalna, ale nie do końca. Oto uroki polskiego prawodawstwa.